Beeldvorming
Zelfbeeld
Ik heb een positief en realistisch zelfbeeld: ik weet wie ik ben en wat mijn sterke en zwakke punten zijn. Ik ben zorgzaam, hardwerkend en nieuwsgierig en heb een passie voor leren en zelfontwikkeling, vooral door nieuwe ervaringen op te doen. Hoewel ik lezen erg leuk vind, zie ik mezelf niet als een typische studiebol. Ik houd van creatieve bezigheden en sport regelmatig, wat voor mij een manier is om in balans te blijven.
Mijn sterke punten zijn mijn zelfstandigheid, kritische blik en sociale vaardigheden. Toch heb ik ook aandachtspunten. Ik kan soms onzeker zijn, wil graag alles zelf doen en heb de neiging om te veel hooi op mijn vork te nemen. Dit zijn eigenschappen waar ik de komende jaren aan wil werken.
Mijn grootste doel in het leven is simpel: gelukkig zijn. Ik streef ernaar om mezelf te blijven ontwikkelen en gul te zijn naar anderen. Daarnaast wil ik financieel onafhankelijk worden, de wereld rondreizen en uiteindelijk twee kinderen opvoeden met de liefde van mijn leven. In de komende jaren wil ik mezelf nog verder ontwikkelen en meer zelfvertrouwen opbouwen door nieuwe ervaringen en uitdagingen aan te gaan.
Beeld van de studie en jouw studievaardigheden
Ik vind mijn studie erg leuk. Het is een brede opleiding, wat het voor mij heel interessant maakt. Het samenwerken met anderen ervaar ik als prettig, omdat ik merk dat ik me hierdoor het best ontwikkel. Van tevoren had ik verwacht dat de studie moeilijker zou zijn, maar hoewel niet elke les even leuk is, vind ik elke les wel nuttig. Het voelt alsof ik elke dag weer iets nieuws leer. Ik voel me echt thuis op deze opleiding.
Al sinds ik begon op de middelbare school wist ik dat ik beter praktisch leer dan theoretisch. Daarom koos ik ervoor om eerst mavo te doen in plaats van havo, en vervolgens door te stromen naar het mbo. Ik ben erg blij met deze keuze, ook al vond ik het de afgelopen jaren soms wat makkelijk.
Verslagen schrijven en mijn gedachten verwoorden gaan me goed af. Daarnaast ben ik in de laatste jaren sterk vooruitgegaan in plannen en zelfstandig werken. Het leren van teksten en woordjes kost me wat meer moeite, maar ook daarvoor heb ik een goede strategie gevonden: ik maak samenvattingen en schrijf verslagen, zodat ik de stof beter begrijp en onthoud.
Beeld van het beroepsveld en de opleidingskwalificaties
Ik weet nog niet precies wat ik later wil worden. De keuzes die ik tijdens mijn opleiding maak, baseer ik vooral op wat ik leuk en interessant vind. Ik heb vaak de houding van “ik zie wel waar ik terechtkom,” zolang ik maar mijn best doe. Het belangrijkste voor mij is dat ik later een leuke baan heb, en zolang ik in de sportsector kan blijven werken, vertrouw ik erop dat dit goedkomt.
Organiseren en managen spreken me erg aan, maar of ik daar uiteindelijk een baan in zal vinden, weet ik natuurlijk niet zeker. Een eventmanager bijvoorbeeld, houdt zich bezig met het opzetten van evenementen, de programmering, promotie, catering, aankleding, veiligheid en marketing. De organisatorische vaardigheden die hiervoor nodig zijn, zijn precies de dingen die ik graag doe: effectief plannen, tijd en middelen beheren, en het coördineren van mensen.
De opleidingskwalificatie “leidinggeven/managen en organiseren” spreekt me dan ook enorm aan. In tegenstelling tot “evalueren en adviseren” – dat ligt me veel minder.
Feedback van anderen
De feedback die ik van mijn klasgenoten kreeg tijdens de les was niet erg creatief, maar wel nuttig. Ik kreeg vaak de tip dat ik me meer zou moeten mengen met de groep. Onze klas bestaat uit 20 jongens en 5 meiden, waardoor wij als meiden sneller geneigd zijn om naar elkaar toe te trekken. Het is fijn om nu dit inzicht te hebben, want ik had er geen idee van dat de klas behoefte had aan meer interactie tussen alle studenten.
Daarnaast kreeg ik een paar keer te horen dat ik aardig en vriendelijk overkom, en dat ik goed ben in het organiseren van dingen. Ook werd me gezegd dat ik niet alles zo serieus moet nemen, wat voor mij een waardevolle herinnering is om wat vaker te ontspannen en los te laten.