Reflectie persoonlijke en professionele ontwikkeling

 

Tijdens de eerste twee periodes van het eerste semester heb ik zowel persoonlijk als professioneel veel geleerd en mezelf verder ontwikkeld. In deze reflectie beschrijf ik drie situaties die voor mij belangrijk waren en hoe ik hiermee ben omgegaan. 

Theaterlessen tijdens GP

Tijdens de GP-lessen deden we theaterspellen. Acteren is iets wat ik altijd spannend heb gevonden, en daardoor vond ik het meestal ook niet leuk. Toen de eerste GP-les van de tweede periode begon, had ik er dan ook totaal geen zin in. Toch besloot ik om mijn best te doen, en verrassend genoeg ging het eigenlijk heel goed. Ik merkte dat ik het helemaal niet zo eng vond als ik had verwacht, en ik begon er zelfs plezier in te krijgen. 

Ik had van tevoren gedacht dat ik slecht zou zijn in acteren, vooral omdat ik me waarschijnlijk te veel zorgen zou maken over wat anderen van mij zouden vinden. Maar die onzekerheid kon ik tijdens de les goed opzij zetten, waardoor ik me volledig kon richten op het spel. Dit heeft me geleerd dat het oké is om onzeker te zijn over dingen waar je nog geen ervaring mee hebt. Sterker nog, het kan juist leuk zijn om die onzekerheid even los te laten en gewoon te genieten. Ik heb ontdekt dat ik beter presteer als ik ontspannen ben en plezier heb in wat ik doe. 

Klassenkleding regelen

Een andere situatie waarin ik veel heb geleerd, was toen ik de klassenkleding ging regelen. De jongens en meiden konden het maar niet eens worden over welke kleding we moesten bestellen. Uiteindelijk stelde ik voor om twee aparte merken te kiezen, zodat iedereen tevreden zou zijn. Het merk dat ik zelf had voorgesteld, nam ik ook helemaal op me om te regelen. Dit bleek een flinke klus. 

Ik vind het superleuk om dingen te organiseren, maar tijdens dit proces merkte ik dat het toch meer stress met zich meebracht dan ik had verwacht. Ik moest de kleding uitzoeken, maten noteren, alles bestellen, de pasvorm checken, retouren regelen en uiteindelijk laten bedrukken. Wat ik hierin tegenkwam, is dat ik het heel belangrijk vond om aan alle wensen van mijn klasgenoten te voldoen. Daardoor besteedde ik minder tijd aan mijn eigen schoolwerk. Ik merkte dat wanneer ik een doel heb, ik er volledig op gefocust ben en de rest om me heen soms vergeet. Dit gebeurt ook wel met schoolopdrachten: de opdrachten die ik leuk vind, krijgen altijd veel meer aandacht dan de opdrachten waar ik minder energie van krijg. 

Van deze ervaring heb ik geleerd dat ik niet altijd de verantwoordelijkheid op me moet nemen. Het is belangrijk om eerst te bedenken of ik er wel tijd voor heb en of ik mijn andere prioriteiten niet uit het oog verlies. 

Oriëntatieloop door Zwolle

De laatste situatie gaat over een les waarbij we een oriëntatieloop deden. Dit was een hardloopactiviteit door Zwolle, gecombineerd met een speurtocht. Mijn doel was om de hele loop vol te houden en te laten zien dat ik een goed uithoudingsvermogen heb. Aan het einde van de loop had ik het echter zwaar, maar ik wilde me niet laten kennen. Het liefst had ik even gewandeld, maar ik bleef toch doorrennen omdat de rest van de groep dit ook deed. 

Wat me hierbij hielp, was mijn doorzettingsvermogen en de sociale druk die ik op dat moment voelde. Uiteindelijk was ik trots dat ik had doorgezet, maar deze ervaring heeft me ook geleerd dat het oké is om aan te geven wanneer iets zwaar voor me is. Het is niet altijd nodig om jezelf te forceren, maar soms is het juist goed om door te zetten en te kijken wat je aankunt. 

Conclusie

Door deze drie situaties heb ik veel over mezelf geleerd. Ik heb ontdekt hoe ik omga met onzekerheid, hoe ik mijn tijd beter kan indelen en hoe ik een balans kan vinden tussen mezelf pushen en mijn grenzen respecteren. Deze inzichten neem ik mee naar toekomstige uitdagingen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.